מאת:פרופסור felix p.y p. פקולטה הוטרינרת במדריד
תרגום:סבסטיאן וייסביין
החלפת נוצות הינו אירוע שיגרתי והוא תוצאה של שינויים הורמונלים שמתרחשים אצל ציפורים.
המגדלים יודעים שלפני ההחלפה הכנרים נעשים רגועים, כמעט לא שורקים עולים במישקלם ומעת לעת אנו רואים נוצות על רצפת הכלוב. ישנו קשר בין לחץ בלוטת התריס ,לתמריצים סקסואליים .ירידה בלחץ בלוטת התריס מורידה לכנרים את התמריצים להיתרבות או להטיל ביצים ולכן החלפת הנוצות יכולה להתחיל. גם עקב גורמים נוספים המשפיעים על ההחלפה כגון שינויים בטמפרטורה, שינויים בתפריט המזון ומשך שעות האור. לכן,כשעונת הרבייה מסתיימת הכנרים נכנסים להחלפת נוצות או לנשירה.
תופעה דומה אפשר לראות גם אצל הגוזלים: כשגוזל מתבגר מתחיל את ההחלפה ,בדרך כלל אחרי כחודשיים החלפה קטנה. כל הסיבות הללו מצביעות על החשיבות של בלוטת התריס בהחלפת נוצות בציפורים .MARVIN AND SMITH מצאו אותן תופעות ביונים וראו שהפעילויות של בלוטת התריס הושפעו על ידי הוספה של קזאין באוכל,סוג זה של אמינו אסיד מקצר את זמן ההחלפה וגם יכול להפסיק אותה.במקרה ההפוך, עם הוספה של יורסיל(סוג אחר של אמינו אסיד ) במזון ניתן להאריך את זמן ההחלפה. בנוגע לגודל של הבלוטה, הובחנו שינויים בכנרים הקשורים לאופן התזונה.לדוגמה,עם ירידת הטמפרטורה גוברת הדרישה לכמות אנרגיה בגוף המביאה לצריכת אוכל עשיר בשומנים אשר מעלים את מישקלה של הבלוטה , ולכן פעילויותיה נפגעו, הלחץ עליה גובר וממריץ את התחלת ההחלפה.
זו סיבה מספקת כדי להצביע על חשיבותו של האוכל וקשרו הישיר להחלפת נוצות בכנרים. בנוגע לטמפרטורה ישנם מחקרים שמוכיחים כי משקלה של הבלוטה מושפע על ידי טמפרטורות נמוכות.
GALPIN אצל התרנגולות ו RIDDLE אצל היונים, הוכיחו כי טמפרטורות נמוכות מעלות את המשקל של הבלוטה וכן משפיעות על פעילותה.
השפעתה של בלוטת התריס על החלפת הנוצות הינה מוחלטת דרך מנגנונים אשר מצד אחד מספקים ארגיה שמאפשרת אספקה מחודשת של החומרים הדרושים לייצור נוצות חדשות, ומצד שני כשמירה על הלחץ של הבלוטה המשפיע על תהליך ההחלפה.
הוכח שפעולה תקינה של בלוטת התריס מאפשרת לציפור להיות בעל נוצות בריאות ושמצב של פעילות מוגברת או לא תקינה של הבלוטה גורמת להחלפת הנוצות.
ההורמונים המיניים הם בעלי השפעה רבה בהחלפה האסטרוגנים או הורמונים נקביים דוחים את ההחלפה. הורמונים אלו,ביחד עם הפעילות של בלוטת התריס, אחראים על החזקת הנוצות ומאיטים את תהליך ההחלפה ההורמון הפרוגסטרון, הנמצא אצל הנקבות מעודד התפתחות של נוצות בגוזלים, וגורמות לזמן החלפה מצומצם יותר.
לסיכום,ההחלפה הינה תופעה שמושפעת על ידי מזג האויר, מטבוליזם ומצבי לחץ שונים שמושפעים דרך איתרת המוח על גירויים שמזיזים את ההורמונים התריסיים,שמאפשרים את החלפת האנרגיה הקיימת בגוף ולכן את הנוצות. החלפת נוצות הינה משבר גופני שיכול לגרום למות הציפור עקב חוסרים במערכת החיסונית, אנרגיה או משאבים אנדוקרניים, על כך מובן הצורך בחלבונים, ויטמינים A,D ו C מינרלים כגון(במיוחד נחושת קובלט ומנגן).טמפרטורות גבוהות מזרזות את ההחלפה, כאשר טמפרטורות נמוכות מרחיקות אותה בגלל השפעתן על בלוטת התריס, תופעה זאת מסבירה את הסיבה לכך שתהליך ההחלפה מתרחש כשהטמפרטורות גבוהות.
המגדל יכול להשפיע בהתחלת תהליך החלפת הנוצות:על ידי מתן מזון עשיר בשומן, חושך והספקת הורמונים המזרזים אותה.
אין להעתיק או לפרסם מאמר זה ללא רשות המפרסם