ריבוי והטלה, כיצד זה קורה, תאי הטלה מתאימים, בדיקת תאי ההטלה, טבלאות נתונים וגנטיקה.
טבלת נתונים (לפי סוגי התוכים: אורך, משקל בוגר, תוחלת חיים בטבע, כמות ביצים להטלה, גודל ביצה, זמן דגירה, משקל גוזל וגיל גמילה).
גנטיקת קוקטלים יצירת מוטציות ושילובי צבעים
יש לדאוג לחיטוי וניקוי תאי ההטלה, למנוע טפילים ומחלות. כמו כן לדאוג שהם מכוסים היטב בחורף.
ברוב התוכים נדרשת בדיקת דם במעבדה לזיהוי המין. אפשר גם לעקוב אחרי חיבורים בלהקה ולמיין.
קוקטיילים – הבדלי מין זכר ונקבה
ג. מניעת תטולת ביצים (בעיקר כשאין זכר)
כדי למנוע סיבוכים ובעיות בריאותיות, מומלץ למנוע הטלות יתר.
– לתת לתוכי לישון מוקדם – יום ארוך הוא אחד הסימנים החשובים הגורמים לתטולה.שעת שינה מוקדמת תעזור לעצור את ייצור ההורמונים. חושך מוחלט ושקט יכולים להועיל, באפשרותך לכסות את הכלוב.
– לא לשים תא הטלה – רוב התוכים מחפשים מקום להטלה במקום אפל לכן דאג שכלוב התוכי יהיה במקום מואר. במקרים רבים בעלי תוכים מתקינים בכלוב תאי הטלה על מנת שלתוכי יהיה מקום כדוגמת בית לישון בו
– תא הטלה מעודד תטולה. תוכים יכולים גם לחפש מקום קינון מחוץ לכלוב כמו מתחת לספה, או מאחרי הארון, יש לפקח על התוכי במידה והוא חופשי בבית.
– מנע מגע בין התוכי שלך לתוכים אחרים – מגע עם תוכים אחרים יוצר גירוי להטלה, זה יכול לקרות גם אם מין התוכי השני נקבה, מגע עם תוכי אחר יכול בהחלט לגרום להורמונים לעבוד.
– לא לשתף פעולה עם חיזור – חלק מהתוכים יתנהגו עם המטפל כעם בן זוגן, ההתנהגות מתבטאת בשיפשוף, הרמת זנב או ניסיון להאכיל. במקרים כאלה אל תשתף פעולה, החזר את התוכי לכלוב. בשום אופן אין ללטף את התוכי בגב או מתחת לזנב, פעולות אלה עלולות להתפרש אצל התוכי כחיזור מצידך.
– הרחק מהתוכי "צעצועי אהבה" – חלק מהתוכים יעשו נסיונות הזדווגות עם אוביקטים בסביבה שלהם, כמו כוסות אוכל, צעצועים, מקל עמידה או ראי. התנהגות זו כוללת ניסיון האכלה, שיפשוף החלק התחתון והרמת זנב. עדיף להרחיק אובייקטים אלה מסביבת התוכי.
– החלף בתדירות גבוהה את מיקום הכלוב – שינוי מיקום הכלוב, החלפת סדר הצעצועים, כלי האוכל ומקל העמידה יכולים אף הם לעזור.
– תן את התזונה האופטימלית לתוכי וספק אור שמש מלא – הטלת הביצים גורמות לתוכי לאיבוד הויטמינים, חלבונים, וסידן, לכן חשוב מאוד במיוחד בעונת הריבוי שהתזונה תהיה מאוזנת. תזונה המכילה זרעים בלבד אינה מספיקה.
– המנע מזריקת הביצים שהוטלו – לעיתים האפשרות שניתנת לתוכי לדגור על הביצים מונעת המשך תטולה בעתיד. השאר את הביצים עד אשר התוכי מאבד עניין. במידה והתטולה נמשכת יש להתייעץ עם וטרינר.
– שאל את הוטרינר שלך על זריקות הורמון – במקרים מסויימים של תטולה מוגזמת הוטרינר יכול להמליץ על זריקות הורמון בנוסף לשינויים של תזונה. זריקות הורמונים באופן יחסי בטוחות ויכולות לעזור בהקטנת מספר ההטלות בחלק מהתוכים. היעילות של זריקות הורמונים משתנות מתוכי אחד למשנהו ולא תמיד ההשפעה שווה.
– אם יש לך שאלות המתייחסת לבריאות התוכי שלך כתוצאה מתטולה בלתי פוסקת, או אם האמור לעיל לא עוזר, התייעץ עם וטרינר.
ד. בדיקת פוריות ביצים
קישור
הגוזל יושב בתוך הביצה בתוך שק שצמוד לדופן הביצה. השק הזה מכיל נימי דם שונים שפגיעה בהם יכולה להביא לדימום, לעיתים גם בעת התחלת בקיעה כשהגוזל מתחיל לנקב את הביצה ישנם סימנים של דם. במקרים כאלה מומלץ להמתין ולראות האם הגוזלים שרדו ויבקעו, ולא לנסות להדביק את הסדקים, זה עלול לעשות נזק.
עודף חומר קינון או תוספת חומר לאחר הטלה יכולה להביא לכיסוי הביצים ולבעיה בחימום ובדגירה, לכן ראשית יש להרחיק את כל חומרי הקינון שבכלוב כדי שלתוכים לא תהיה נגישות להם. אם הביצים ממש מכוסות אפשר להוציא מעט חומר או לדפן את התא עימו בצורה שלא יכסה את הביצים.
במקרה של להקה, יתכן שיש בעיה להיכנס לתאי ההטלה, אולי מפחד מהתוכים האחרים. אפשר להפריד זוגות לכלובים שונים, או לתת תאי הטלה נוספים (יותר ממספר הזוגות). במקרה של זוג, תוכים צעירים עלולים להטיל מחוץ לתא, לאחר כמה הטלות הנקבה לומדת.
מומלץ לא להפריע לאם הדוגרת יותר מדי. גם אם לא נגרום לה לעזוב את הביצים, המצב של פתיחת תא ההטלה מהווה איום לגביה ונוטע בה חשש וחרדה באותם רגעים לפחות. לכן מומלץ לבדוק בקטעי זמן עם מרווחים כאלו שמצד אחד נוכל לעקוב אחר הנעשה, ומצד שני לא נגרום להורים לחץ מתמשך. כשמדובר בכל מספר ימים מבט חטוף על הנעשה בתא זה בהחלט סביר.
הרבייה תלויה בגורמים רבים, כגון:
תזונה, חיבור בין בני הזוג, התאמת המקום ותא ההטלה, מזג האויר, שמירה על שקט באיזור, שעות אור, סביבה צמחית וכו'. הדבר הכי חשוב זה שיהיה חיבור טוב בין הזוג.
אין הטלות?
לרוב הטלות ראשונות לא מצליחות, ויש גם מצבים של גוזלים מתים. במידה והתוכים ההורים נבדקו ואינם חולים, מילת המפתח היא – סבלנות. בסופו של דבר זה יקרה, ובגדול.