ברוכים הבאים לקהילת תוכי אינפו. מערכת הפורומום זמינה לקריאה בלבד. לדיונים הנכם מוזמנים לקבוצת הפייסבוק:
קבוצת הפייסבוק של תוכי אינפו. לחצו כאן למעבר.
בנוסף, הנכם מוזמנים לצפות בפורטל ולקרא מאמרים, מדריכים, ביקורות ועוד... לחצו כאן למעבר.

גאוט בקוקטיילים...זהירות - סיפור ארוך

עוסק בבריאות התוכי שלנו. האפשרות לשאול שאלה ולקבל מענה מוטרינר
המתמחה בתוכים. פרסום השאלה מתבצע לאחר מענה הוטרינר. פרטים
נוספים וכללי פורום זה: קישור.

מנהל: מפקחים

שלח תגובה
Lansvacer
ביצה
ביצה

גאוט בקוקטיילים...זהירות - סיפור ארוך

שליחה על ידי Lansvacer »

כרגיל עליי נופלים כל המקרים ההזויים..
שאלה לוטרינר או לכל המגדלים הותיקים - מישהו התנסה במחלה הזאת?
ככה-
יש לי משפחה של קוקטיילים שחיים בוולייר על הגג. בקשר לסופה האחרונה - אומנם אני במרכז הארץ, ואומנם הכלוב אטום מכל הצדדים מפני רוח וגשם, עדיין היה קר נורא, והכנסתי אותם לבית ביום חמישי.
עם זאת, אני מרגיש שאולי זה נעשה מאוחר מדי קצת.... אולי יש קשר לקור ואולי לא -
תוכית אחת (כבת שנה) החלה להתקשות בעמידה על ענף ובהמשך גם התחילה לצלוע.... היא מעדיפה לעמוד (יותר דומה ללהמרח) על משטח רחב מאשר לאחוז בענף. הבחנתי בזה ביום ראשון, למחרת הגעתי לוטרינר שאיבחן שמדובר בגאוט...
(מדובר בהצטברות של חומצה אורית בדם שהופכת לגבישים ששוקעים בפרקים וגורמים לדלקת/כאבים/עצוב מאוד)

לא הבנתי איך ולמה ... היא בסהכ צעירה.. כרגע היא בכלוב נפרד, עומדת על הקרקע ונראית די אומללה. עלתה אפשרות של להרדים אותה אם היא תסבול יותר מדי אבל נשבר לי הלב מהמחשבה. נתתי לה משככי כאבים, ונותר רק להתפלל שהיא איכשהו תצא מזה.

ובזמן הזה שאני עוקב אחריה אני מנסה לחשוב מה קרה. והסיפור הוא כזה -
אבא שלה (לא ידוע בן כמה הוא, רק שהוא שלילי לכל הוירוסים/כלמידיה) - מאז ומתמיד היה משלשל/משתין. עד עכשיו לא הצלחתי להבין אם זה שלשול או שתן מרובה, אבל בהנחה וזה שתן זה מכוון לבעית כליה. נוסף על זה, היה לו סוכר גבוה באחת הבדיקות, וגם הוא שותה המון. כל הבדיקות/נסיונות להפסיק את התופעה לא הצליחו. עם הזמן גם כל שאר התוכים (צאצאים שלו כולם) התחילו גם להשתין/לשלשל הרבה. בשלב מסוים כבר השלמתי עם זה.
לפני כ4 חודשים האמא של המשפחה מתה בפתאומיות. גם היא הייתה צעירה יחסית, בת 3. מאחר ולא הייתי בבית באותה תקופה ולא היה לי מושג איך ומאיפה זה הגיע, שלחתי אותה לנתיחה לאחר המוות, כל המזהמים יצאו שלילים, וכן נמצאה 'שקיעת חומצה אורית בכליות'.

מכל זה אני מתחיל לחשוד שמדובר באיזשהו גורם (אולי מדבק?) שגורם לבעית כליות אצל התוכים שלי.

אולי תזונה? נכון לעכשיו הוט' המליץ לעבור לזרעים כי יש בהם פחות חלבון. הייתכן שנוטרי בירד (הכופתיות הכי יקרות/איכותיות) הן בעצם מה שגרמו לכל הנזק הזה? יש לציין שהם אוכלים את זה (בעיקר) כבר כמה שנים.

אולי איזה טפיל אחר?

אני באמת אובד עיצות ואני מרגיש שעם כל מאות ואלפי שקלים שאני מוציא על בדיקות ובירורים , אני בדרך להשאר עם כלוב ריק. ..
סמל אישי של משתמש
eli_lea
הידד אני תוכי!
הידד אני תוכי!
שם פרטי:: יש כינוי
איש קשר:

Re: גאוט בקוקטיילים...זהירות - סיפור ארוך

שליחה על ידי eli_lea »

שלום רב,
בעבר העלית כבר את נושא השילשולים וכו'.
בדרך כלל זה לא מפליא שיש הידבקות בלהקה ולעיתים קרובות ההורים שהם אלו שהדביקו שורדים לעיתים יותר מאשר המודבקים.
הבעייה שאתה מתאר הינה בעיית כליות שנוצרת כתוצאה ממספר סיבות ויכולה להיות בצורה כרונית ( כמו שתיארת שילשולים , חולשה, שתייה מרובה וכו') ויכולה להופיע ככשל כליות חריף לרוב כשמדובר בהרעלה. כשמדובר בהרעלה הסימנים מופיעים במהירות והמצב הופך להיות קשה כמעט באופן מידי.

כאשר מתפתח גאוט ( מה שהוטרינר איבחן) התוכי יראה כבר סימנים של אי יכולת עמידה צליעה ומפרקים נפוחים.
דיכאון, עייפות, סימור נוצות, חוסר תיאבון וירידה במשקל.

התסמינים הכלליים ( תלוי במצב המחלה) הם:
חוסר יכולת תעופה, בטן נפוחה, חוסר יכולת לעוף, הקאות, עצירות, בעיות מפרקים, חולשה כללית, התייבשות, ובקרים יותר קשים דם בצואה.

הסיבה העיקרית הינה זיהומים.
יכול להיות שמדובר בזיהום ויראלי של וירוסים שיכולים לגרום נזק לכליות כמו וירוס פוליומה Polyoma ,וירוסים כגון Adenovirus, poxvirus וגם ההרפס נקשרים למחלת הכליות. ( ד"ר גדי שרביט ירחיב יתקן אותי אם אני טועה).

יכול להיות שמדובר גם בחיידקים שיכולים להתפשט מאיזור אחר בגוף במחזור הדם או בדרכי השתן לכליות.

ויכול להיות שמדובר בפטרייה Aspergillus שהוא גורם גם לזיהום פטרייתי של הכליות אם כי נדיר יחסית.

לגבי התזונה.... אני ועוד אלפי מגדלים משתמשים בכופתיות של פריטיבירד באופן קבוע לאורך שנים. לחפש קשר בין אכילת

הכופתיות לבין בעיות התפקוד בכליות של התוכים שיש שלך זה לא רציני ובוודאי ובוודאי שאינו הגורם. נהפוך הוא, בכופתיות של

פריטיבירד אחוזי החלבון ( והשומנים) נמוכים מכופתיות של חברות מוכרות שאני מכיר והשתמשתי בהן.

ישנם מגדלים שלדעתם ככל שהכמות של החלבונים והשומנים גבוה יותר כך טוב יותר ( במיוחד לזוגות מתרבים) לדעתי פריטיבירד ייצרת כופתיות עם אחוזי חלבונים ושומנים שמתאים בצורה הטובה ביותר לתוכים שנמצאים במצב של חוסר פעילות. מצב בו התוכים לא עפים בוולירים של עשרות מטר ומוציאים אנרגייה ושורפים שומנים.

כמובן שנתמתין להתייחסות של ד"ר גדי שרביט ואני מאמין שנוכל לקבל מידע נוסף מניסיונו. אולי גם המלצה על בדיקות אחרות מתבקשות שלא חשבו עליהם והוא ירצה לעשות.

אני חייב לציין שאני נתקל במעט אוד אנשים שישקיעו כמוך בבדיקות ונסיונות למצוא את הסיבה לתופעה, כל הכבוד לך על ההשקעה והמאמץ.
Lansvacer
ביצה
ביצה

שליחה על ידי Lansvacer »

תודה על התגובה.

כמה דברים
- הקוקטיילית נפטרה הבוקר. מקווה שהיא לא סבלה יותר מדי לפחות.
עם כל הצער והתסכול עכשיו אני מבחין באותם סימנים על קוקטייל נוסף, האבא של המשפחה. אם מדובר בכשל כליות על רקע זיהום כלשהו, אני חושד שהוא התחיל את הכל... כנראה אצלו זה משהו כרוני שעכשיו מתחיל להתפרץ לשלב מתקדם.
נורא מתסכל ועצוב להסתכל עליו ולדעת שעניין של כמה ימים עד שימות.

- בקשר לתזונה - לא דיברתי על פריטיבירד, אלא על נוטריבירד. אני גם חשבתי וחושב עדיין שזה אוכל איכותי (כופתיות בכלל) אבל בימים האחרונים ממאמרים באינטרנט אני מבין שהכופתיות הן לא בהכרח הכי אידיאליות. אולי עדיפות על תזונה שמבוססת על זרעים וגרעינים בלבד, אבל הנה מסתבר שגאוט זאת תופעה שנמצאת רק אצל תוכים בשבי ולא בטבע, וככל הנראה שכמות חלבון גבוהה בדיאטה מחמירה את זה.
בטבע הם ניזונים מאוכל מאוד מגוון וכנראה זה בשילוב הפעילות הגופנית משנה את כל התמונה.

חשוב לציין שלתקופה - מס' חודשים - התוכים אכלו מכופתיות 'נטורל', ממה שהבנתי זה מיוצר בישראל ע"י מגדלים. לא מצביע אצבע על האוכל כגורם למחלה, אבל חשוב לקחת הכל בחשבון.

-בקשר לזיהום: מעבר ללבדוק את כולם לכלמידיה, פוליומה, B&F (רק חלק) , אני אשמח לדעת מה עוד ניתן לבדוק.
סמל אישי של משתמש
eli_lea
הידד אני תוכי!
הידד אני תוכי!
שם פרטי:: יש כינוי
איש קשר:

שליחה על ידי eli_lea »

מצער מאוד.
לא חושב שבטבע יש פחות מחלות מאשר בשבי. באופן טבעי קשה מאוד לאבחן תוכים בטבע ולעקוב אחר התנהלותם. כמובן שבץנאי שבי מסויימים תיתכן התפרצות והידבקות בצורה גדולה יותר מאחר וחלק ניכר מהתוכים נמצאים וחיים בצפיפות.
אני לא חושב שהבעייה מתחילה כתוצאה מאכילת מזונות עתירי חלבונים אלא שמזונות עתירי חלבונים יכולים להחמיר את המחלה.

מעבר לזה בהקשר התזונתי. ההמלצה שלי לכל הפחות מניסיוני האישי היא שלא להסתפק בכופתיות כתזונה היחידה הניתנת לתוכי.
התזונה צריכה להיות מחולקת פחות או יותר שהתוכים יאכלו כ 755 מהמנה היומית שלהם כופתיות ושאר ה 25% יתחלקו במוצרים כגון ירקות, פירות, תערובת השרייה/הנבטה, תערובת זרעים ותוספת סידן.
כך בעצם אנו גם מגוונים את התזונה של התוכים, גם דואגים שיהיו עוד מקורות עם ויטמינים שונים.
מגוון המזונות שאנו מגישים לתוכים גורם להם לתעסוקה והוך אותם לתוכים פעילים יותר ושמחים יותר.

אני אישית לא מכיר את המוצר החדש שמיוצר בארץ ולכן איני יכול לחוות דעה. אני לא נוטה לעבור ולשנות תזונה שמוכיחה את עצמה
במשך שנים רק בגלל שהמוצר האחר טיפה זול יותר או "מומלץ" יותר.
קראתי כבר על ה"תשבוחות" למוצר וזה נראה ונשמע גרוע ולא אמין. תוך חודשיים שלושה כבר תוכים הספיקו להתרבות מספר פעמים, צבעי הנוצות השתנו, בתי הגידול הפכו שוקקים, התוכים "טוחנים" ורק רוצים עוד ועוד......

כדי לבדוק אפקטיביות של מזון לא מספיק להאכיל תוכי אחד וגם לא מאה. ההאכלה צריכה להיות לאורך זמן ורק לאחר מכן אפשר יהיה להתחיל ולחשב תוצאות, זאת בהשערה שהבדיקה נעשית על כמות גדולה מאוד של תוכים לעומת כמות גדולה אחרת שממשיכים לאכול את הכופתיות האחרות אליהם הם רגילים..בקיצור, איך לאה החצי השני שלי אומר? לא מתקנים דבר שעובד.

בקשר לבדיקות, אני לא חושב שיש צורך לבדוק את כולם, אתה יכול לבדוק מידגמי או את התוכי שמראה סימני מחלה ועוד תוכי שנראה בריא. לדעתי תהיה לך אינדיקציה לגבי שאר התוכים.
במידה וינתן טיפול הטיפול ינתן לכולם. כך שלא יווצר מצב שחלק מטופלים וחלק לא.

לגבי הטיפול עצמו, ראשית יש לאבחן את הסיבה לבעייה.
אפשר לעשות בדיקות דם - ספירת דם מלאה, בדיקות כימיה של דם (כולל אלקטרוליטים, חומצת שתן, חנקן אוריאה בדם, ובדיקת שתן.

לעיתים מבצעים צילומי רנטגן או ביופסיה לכליה.

דבר נוסף שלדעתי כדאי לבדוק זה את נושא הרעילות, קודם כל להרעלת מתכות כבדות יש קשר ישיר עם אי ספיקת כליות, מתכות כמו עופרת וכספית ובנוסף מתכות כגון נחושת, ברזל, אבץ, מנגן וכו'.
בנושא הרעילות יתכן שהתוכים יורעלו לא רק ממתכות אלא גם מריסוסים לדוגמא, אם נעשו ריסוסים בסביבת הכלוב יכול להיות קשר לכשל בכליות, תלוי ברמת הרעילות.
מעבר לזה צריך לבדוק את סביבת התוכים, האם ישנם רשתות חלודות, האם יש רשתות שציפוי האבץ מתקלף וכו'.

הטיפול התומך שיכול להינתן ולעזור זה טיפול אנטיביוטי, שמירה על חום גופם של התוכים ע"י חימום האיזור שבו הם נמצאים, אם האיזור גדול לחמם לפחות את התוכים שמראים סימני מחלה.
תרופות נגד פטריות, תוספי מזון לחיזוק.

מעבר לזה כדאי לספק לתוכים ירקות ירוקים ופירות מאחר והם מזינים ומספקים ויטמינים שונים.
הפחתת מזון עשיר בחלבונים.
לדאוג שהמים יהיו נקיים ואפילו מסוננים.

ירקות שימושיים שיכולים לעזור:
שורש שן הארי מסייע לתפקוד הפרשת הכליות ונחשב כמחסל חיידקים
סלרי ופטרוזיליה - מקטין חומצות שתן Claw ואנטי דלקתי טבעי שגם מפחית את הכאב. מקל על שיחרור חומצת השתן מהגוף.
בנוסף מהמלצות שיש ברשת:

תה סרפד- מגביר את הפרשת חומצת שתן מהגוף וגדלים רבים טוענים שהטיפול בו עוזר גם לבעיות במפרקים.
התה בסדר למקרים קלים אבל למקרים קשים מומלץ חליטות.

תרופות שיכולות להוריד את רמת החומצות בשתן יכולות לעזור - שאל את הוטרינר לגביהן.

תתייעץ עם ד"ר גדי שרביט, ניסיון רב שנים בטיפול בתוכים יכול להעלות נקודות שלא נתנו עליהן את הדעת
או בדיקות שיש לבצע ושלא ביצעו על מנת להפסיק את התמותה ולרפא את שאר הלהקה.

בהצלחה.
סמל אישי של משתמש
dr.sharvit
מענה מקצועי
מענה מקצועי
שם פרטי:: גדי שרביט
איש קשר:

שליחה על ידי dr.sharvit »

אכן מחלת הGOUT הנה מחלה ידועה בתוכים ובבני אדם כאחד.
המחלה נוצרת מהצטברות חומצה .יורית (חומצה הנוצרת מפירוק חלבונים בגוף) באיברים הפנימיים ובמפרקים.
הח' היורית מופרשת באופן טבעי על ידי הכליות מחוץ לגוף. במצב שיצור החומצה בגוף(בדם) עולה על קצב הפרשתה מהכליות, עולה רמת החומצה בדם וכתוצאה נלוות, מופרשת הח' באיברי הגוף השונים.
החומצה היורית המצטברת , עוברת קריסטליזציה (URATE DEPOSITS)ומופרשת במפרקים ,ובליגמנטים ובאברים הפנימיים כגון: כליות, כבד, טחול, שק הלב, שקי האוויר וכו' בצורת גבישים לבנים הנקראים "TOPHI.
בדר"כ ,מחלה זו נגרמת כתוצאה ממחלת כליות אך גם ממחלות כרוניות ,מחלות מדבקות כמחלת הפוליומה, avian nephritis virus , סלמונלה,כלמידיה,ירסיניה ועוד\,תזונה לא נכונה (עודף חלבון, עודף סידן וויטמין D,מחסור בויטמין A) ,חוסר פעילות ,ירידה בשתיית מים או התייבשות כרונית, פקטורים סביבתיים כקור עז ורעלנים שונים הפוגעים בכליות כמיקוטוקסינים מפיטריות, , מתכות כבדות, ואף אנטיביוטיקות מסוימות יכולות גם הם לגרום לכך.
המופע: מפרקים נפוחים, כואבים, בעיות קשות בתנועת התוכים, חוסר יכולות לעמוד על ענף, התוכי יושב בתחתית הכלוב.
כאשר המחלה פוגעת באיברים פנימיים נראה: חוסר תאבון, שלשול או צואה בצבעים אבנורמליים, חום, ואף מוות פתאומי.
לזיהוי המחלה: אני נעזר בצילומי רנטגן של המפרקים, ביופסיה של המפרק הפגוע וזיהוי ה TOPHY במפרקים ובדיקת רמת החומצה היורית בדם.
לטיפול:
א. לשים את התוכי על מזון עם דל חלבון, כופתיות ברמה טובה בהחלט ראויות להיות מזון טוב לתוכים ולא עשיר בחלבון יתר על המידה , יש להעשיר את האוכל בפירות וירקות עשירים בויטמין A כגון פלפל חריף אודם, גזר , קולורבי וכו'.
תרופות כ ALLOPURINOL ןCOLCHICIN בהחלט עוזרים לטיפול במחלה והורדת רמת החומצה בגוף בנוסף לתרופות נגד כאבים כגון בוטורפאנול .
יש להניח בתחתית הכלוב מתקני אוכל ומים כך שיהיה נוח לתוכי לגשת אליהם.
תמצית אלווה ורה במים עוזרת מאוד להורדת ריכוז הח' היורית- במתן בפה עם מים ובמריחה על המתרפקים הנפוחים.
חומרים כתה NETTLE, וברומלין /קוארצטין עוזרים מאו להוריד את השפעת החומצה המצטברת על הגוף – החומרים הללו נמצאים בירקות ופירות כגון :תפוחים, ענבים, אבטיחים, ירקות עלים ירוקים, אננס וכו' אך עדיף לתת אותם באופן מרוכז מוכן כאבקה.
חשוב מאוד לתת לתוכי הרבה מים לשתות במזרק מועשרים באבקת ויטמין A כגון PRIME,חשוב לזכור שתוכים שותים מעט מאוד!
יש לזכור שהטיפול לGOUT הנו לכל החיים והפרוגנוזה מניסיוני לחזרה לבריאות מלאה הנה נמוכה.
יש לזכור שבסופה שהיתה היה קור עז שפגע קשה בתוכים, מצב שיכל להוביל לכך אל בל נשכח שמזון יבש באשר הוא באם סופק באופן שלא היה בואקום מושלם, יכול לצבור לחות ועל לחות זו יכולה אוכלוסיית פטריות משחררות מיקוטוקסינים לגדול.

בהצלחה,
לקביעת תורים ומקרים דחופים:
מרפאת אנימל סנטר-מרכז מסחרי ט'-אשדוד
08-8677340, ביפר חרום 24 שעות: 1705-416666 מנוי 13565.
שלח תגובה

חזור אל “מענה וטרנרי”