ברוכים הבאים לקהילת תוכי אינפו. מערכת הפורומום זמינה לקריאה בלבד. לדיונים הנכם מוזמנים לקבוצת הפייסבוק:
קבוצת הפייסבוק של תוכי אינפו. לחצו כאן למעבר.
בנוסף, הנכם מוזמנים לצפות בפורטל ולקרא מאמרים, מדריכים, ביקורות ועוד... לחצו כאן למעבר.

"טלטול" תוכי בשבת...

פורום בו כולנו מדברים על הכל חופשי.

מנהל: מפקחים

שלח תגובה
bar416
ביצה
ביצה

"טלטול" תוכי בשבת...

שליחה על ידי bar416 »

לא יודע איך נעלם ממני הדיון על הנושא, אבל בגלל שזה היה לפני חצי שנה... http://www.tukinfo.com/viewtopic.php?f=15&t=11107 לא רציתי להקפיץ, אבל אני חייב להגיב, כדי לעשות סדר בדבר. עכ"פ לדתיים שבינינו.

טוב, אז ככה.

יסוד האיסור הוא מחמת איסור טלטול בעלי חיים משום "מוקצה" (כל דבר שאדם מקצה/בודל מדעתו, מחמת איסור שבת וכדו' - חכמים גזרו שלא יטלטל אותו, שמא יבוא לידי איסור. דהיינו אסור לטלטל פטיש שלא לצורך, שמא יבוא לתקוע מסמר בקיר, שזה איסור תורה משום "בונה")

אלא שבעלי חיים האמורים, הם אלו שלא נועדו לנוי, ובאלו (דגי נוי, ציפורי שיר) נחלקו הראשונים: דעת מהר"ח אור זרוע שמותר לטלטלם. דעת הרא"ש שאסור.

בנידוננו, שמדובר בתוכי האכלת יד, לכאורה לא גרע משאר דברים שמיוחדים לצורך, שטלטולם מותר.
וכן דעת הגרשז"א - שמותר, וכ"כ האגרות משה (לגבי פעטס - חיות מחמד, כגון כלבלב/חתול).
הרב עובדיה יוסף כתב להחמיר באותם דגי נוי, ומזה השליך על תוכים. ורבים לא יצאו לחלק בין תוכי פרא להאכלת יד, ולכן כתבו שדעתו לאסור. אולם כמו שכתבנו - אין זה מוכרח.

ולכן איני רואה כל מקום לאסור, במיוחד ששנים מגדולי הדור התירו במפורש. מה גם אם הדבר גורם צער לתוכי, שרגיל כל השבוע בתשומת לב גדולה, וביום השבת לפתע לא התייחסו אליו כלל - ודאי שאין מקום להחמיר, דכידוע "צער בעלי חיים" דאורייתא (אסור מהתורה), טלטול אינו אלא מדרבנן (איסור של חכמים).

לענין איסור לגדל תוכי. הנה יש מהרש"א שכותב ש"לא נכון" לגדל "ציפורי שיר" אחר שנחרב בית המקדש. ברם, מי שרוצה "להחמיר" כדבריו, יעשה זאת לא לפני שלא ישמע שירים, וישאיר אמה על אמה ללא צבע בביתו, וישמיט אחד מהמאכלים בארוחה, וכו' כל שאר דיני אבילות על החורבן. ולא יתחיל את החומרות שלו באותו תוכי מסכן שנפל עליו בטעות.

לפני סיום, אני רוצה לומר שאני רב!!! חרדי מבטן ומלידה, ומגדל תוכי גאה.
jhony_bravo
פוקח עיניים
פוקח עיניים
שם פרטי:: יש כינוי

Re: "טלטול" תוכי בשבת...

שליחה על ידי jhony_bravo »

תודה על השיתוף אכן דיון מחכים
כשקראתי את הכותרת של ההודעה לא הבנתי למה אתה חוקר את התוכי על עבירות ביטחוניות בשבת 
אין שכל אין דאגות רק הגוף צועק והחברה סובלת
תוכים מגדלים באהבה או לא מגדלים בכלל
עד שלא תשבור את הכוס בחתונה לא תבין את המשמעות של המשפט: שברת - שילמת
סמל אישי של משתמש
eli_lea
הידד אני תוכי!
הידד אני תוכי!
איש קשר:

שליחה על ידי eli_lea »

שלום רב לך ידידי,

מתאר לעצמי שכבר נפגשנו בעבר אולי בבני ברק .
בכל מקרה שמח מאוד על כך שמצאת נכון להגיב לדיון המתקיים כאן , מאחר וישנו ציבור דתי לא קטן ביננו חשוב מאוד לחדד
את הנושאים השנויים במחלוקת ויש לגביהם הרבה מידע סותר.

אשמח אם בעתיד תהיה לנו לעזר בסוגיות השונות שיצוצו בעתיד , בהצלחה תמונה
סמל אישי של משתמש
נריה
גוזל
גוזל

שליחה על ידי נריה »

ישר כוח על ההשקעה תמונה
סמל אישי של משתמש
נטליקי
ניצוי מלא
ניצוי מלא

שליחה על ידי נטליקי »

תודה רבה על המידע החשוב! תמונה
תמונה

Music it's my all lifeתמונה

~*Don't worry be happy*~תמונה
סמל אישי של משתמש
דקל
ניצוי חלקי
ניצוי חלקי

שליחה על ידי דקל »

תודה רבה
תמונה
סמל אישי של משתמש
zagur631
בקיעה
בקיעה

שליחה על ידי zagur631 »

שלום וברכה ברצוני להאיר כמה הארות הקשורות לנושא....

1. איסור מוקצה בנוסף לטעם שנרשם לעיל הוא גם בכדי שלא יהיה הילוכך בחול כהילוכך בשבת(חשוב לענייננו) ראה משנה ברורה בשם מי אני לא זוכר שם מפרט יותר את טעם האיסור...

2. כל מה שציינת לעיל אמת ויציב אך אל לנו לשכוח שכחמי דורנו מכירים קצת לגבי גידול חיות אפשר לעיין בילקוט יוסף הוא מדבר בזה בקצרה לאחר הרחבה ארוכה לגבי טלטול חיות בשבת.

3. עניין טילטול הוא בעיקרו לא בנגיעה אלא בהרמה!! וזה יסוד הטלטול

4. הרא"ש כתב במפורש שאסור לטלטל ציפורי נוי ובטוחני שגם להם היה האכלת יד....

ולכן שהגרמ"פ כתב שמותר לגעת בחיות כי אין בזה בכלל איסור הליטוף תמיד אפשרי
מה גם שנשאלה שאלה לגר"מ אליהו הוא גם כן עשה את החילוק בין ליטוף להרמה וכתב שחיות מחמד מותר...

טוב השעה כבר מאוחרת אני לא יודע אם זה כזה מסודר אך לע"ד אין זה פשוט להתיר טלטול של תוכים....

מה שגם שלא חס ושלום אנו מתעלמים מהתוכי הכל נעשה פשוט דרך הכלוב וזה לא רע שהתוכי יתגעגע שנרים אותו זה כולה 25 ש'

סליחה מראש....
שלמה
סמל אישי של משתמש
צחי21
גוזל
גוזל

שליחה על ידי צחי21 »

כל הכבוד..
bar416
ביצה
ביצה

שליחה על ידי bar416 »

שלום לכולם!
[RIGHT]לא חשבתי שתהיה כל כך הרבה התייחסות לנושא... אבל אני בהחלט שמח שכך.[/RIGHT]
[RIGHT][/RIGHT]
[RIGHT]ל- eli_lea :
נולדתי בת"א ואני חי בת"א, כך שאני חושב שזה המקור ל"ליברליות" שלי בפסיקה הלכתית, וכבר אמר הגר"י זילברשטיין לאברכים ששאלו אותו בכל מיני נושאים הקשורים לציבור תושבי ת"א, שיש להם לשאול רבנים בת"א, אחר שהם מכירים ומבינים יותר את הנפשות הפועלות.
[/RIGHT][RIGHT][/RIGHT][RIGHT] [/RIGHT][RIGHT]ל- zagur631 :
קודם כל אני שמח כשאני רואה שהגולשים באתר מבינים מה שכתבתי (כבר פחדתי שאני מדבר לעצמי... עכ"פ בהסבר שיטות הראשונים).
הנה מהר"ח אור זרוע (סי' פא) כתב "נ"ל להתיר לטלטל עופות המצפצפים בקול נאה בכלובן... כיון שבני אדם נהנים בקולם". וע"ז ענה הרא"ש (סי' פג) שאסור. והיינו לא מיירי התם מענין "האכלת יד" (אף שמסתבר מאוד שהיה כדבר הזה אף אצלם).
[/RIGHT]
[RIGHT]ועיין בתוס' (שבת מה: ד"ה הכא) שהר"ר יוסף התיר לטלטל אפרוח חי, משום דחזי לשתק בו תינוק בוכה. וכ"פ רבינו שמשון (הו"ד במרדכי סי' שטז). ואף שהתוס' שם פליגי, משום דמהגמ' משמע דאסור לטלטל אף אפרוחים חיים, וכל בע"ח מוקצין הן אף לר"ש כגרוגרות וצימוקין. מ"מ כל זה מיירי באפרוח שלא יחדוהו לכך, אלא "חזי" לשתק בו תינוק, אבל אם יחדוהו – אף התוס' יודו להתיר, ולא אסרו משום "שימוש בבע"ח".[/RIGHT]
ומש"כ שהגרמ"פ התיר רק לגעת. הנה אני לא הבנתי כך, עיין בשו"ת אג"מ (או"ח ח"ה סי' כב אות כא) שכתב וז"ל, "כל בעלי חיים הו"ל מוקצה, אפי' באותן שהתינוקות משחקין בהן – אלא אם כן הם מיוחדים לשעשועים (פעטס)", עכ"ל. והיינו דבמיוחדים לשעשועים כ"פעטס", (פירוש: "חיית מחמד") – אין דינם כמוקצה כלל, ומותרים בטלטול ובמשחק בשבת ולא רק בליטוף ונגיעה. ובכלל נגיעה מותרת כמו שכתבת לפני כן, וה"ה ליטוף, דמאי שנא. ולכן כל שיש לדון הוא רק על היתר הרמה.
[JUSTIFY]חוץ מזה כמו שכתבתי הגרש"ז אויערבאך זצ"ל התיר אף ציפורי שיר, וכ"ש בנד"ד (הו"ד בשש"כ פכ"ז הערה צו). [/JUSTIFY]

לכן נראה לי, שמי שרוצה בכ"ז להחמיר - יחמיר על עצמו, אבל לציבור יש להורות להיתר.
טוב עד כאן לענין הלכה...

דרך אגב, האתר מלא וגדוש בידע ועזר לי רבות בהבנת צורכי התוכי ודרך גידולו, יישר כח גדול על כך.
שלח תגובה

חזור אל “דיבורים כמו חול ואין מה לאכול”