התוכים צריכים בדיוק כמונו את המשחקים על מנת שלא ישתעממו. המשחקים ישמרו על התוכי פעיל ועם תעסוקה במשך מרבית היום. תוכים שנולדים בתנאי שבי עדיין נושאים עימם את האינסטנקטים של חיפוש אחר מזון ריבוי וקינון, והצעצועים עבורם הינם כלים פרקטיים. מספר הצעצועים שהתוכי יכול ליהנות מהם אינו רב ומוגבל לפי אורח חייו בטבע. חלקם של התוכים עשויים להתעלם או לפחד מצעצועים בתחילה, אבל תמיד צריך לתת לתוכי מבחר של צעצועים ומידי פעם לשנותם, על מנת שלתוכי לא יהיה משעמם. הצעצועים מספקים לתוכי חווה רוחנית ונפשית ובלעדיהם התוכי עשוי להפוך לנוירוטי ואפילו דיכאוני.
לא כל התוכים אוהבי את אותם צעצועים, לכן רצוי לברר מראש לפני שקונים צעצוע, או לבנות לבד בבית ולנסות כמה סוגים של צעצועים. הארה בטבע עוסקת בפיצוח אגוזים למיניהם עם קליפה קשיחה. תהליך מציאת האוכל שומר אותה במצב פעיל, פיצוח האגוזים שומר את מקורה חזק מחושל ובריא. כדי שלארה בשבי ישמר המקור במצבו עלינו לספק לה אגוזים בקליפתן וצעצועים גדולים העשויים מעץ על מנת שתוכל ללעוס ולפרק אותם. קקדויים, ג'אקויים, אקלקטוסים, מאייר, סנגל, ג'רדין ואפילו קוקטילים אוהבים מאוד ללעוס עץ. הקקדו אוהבים ללעוס ועלולים להשחית דברים העשויים עץ בקלות ובמיוחד צעצועים העשויים עץ וענפים. כמו רוב הציפורים גם הקאקאדו נמנים על התוכים אשר אוהבים משחקים רעשניים כמו פעמונים ושרשראות. הקוקטילים אוהבים לאחוז במקורם חבלים דקים העשויים מחומרים כמו כותנה, עור, פשתן וכדומה. הם גם אוהבים לפרק עצים רכים לסיבים עצים כמו בלסה ועצי קקטוס. אפשר לקשור להם קווצת וחתיכות עץ ביחד ולתת להם להפריד אותם במקורם. אפשר גם להשאיר להם משחקים בתחתית הכלוב, הקוקטילים אוהבים לרדת לתחתית הכלוב ולאכול מזון, לכן משחקים בתחתית הכלוב יגרמו להם הנאה מרובה. תוכונים אוהבים לפרום במקורם חבלים וסוגי סיבים טבעיים אחרים. הרבה תוכים קטנים יעדיפו ללעוס גרגירי דוחן מאשר לשחק בצעצועים אבל ישנם גם תוכים קטנים אשר יאהבו צעצועים קטנים כמו מראות ופעמונים, רובם של התוכונים יאהבו נדנדות ובמיוחד אם תלויים עליהם חרוזים וחבלים ללעיסה.
מתכות:
מתכות שמושכות אליהן מגנט, הן מתכות שלא עשויות פלדת אל-חלד טהורה ומתחת לציפוי מכילות אבץ או מתכת מסוכנת אחרת. מפתחות, האהובים מאוד על רוב התוכים, אינם טובים למשחק מכיוון שהסגסוגת שממנה המפתח עשוי מכילה בדרך כלל גם עופרת ואבץ.
עצים:
ישנם סוגי עץ רבים שאותם ניתן לתת לתוכים כמו אורן קשה או רך, בלסה, קקטוס יוקה, ענפי עץ הדר ואקליפטוס שיכולים לשמש כחומר-גלם מעולה ליצירת צעצועים. חשוב מאוד להשתמש בענפים חדשים בלבד ולא בענפים מלוכלכים או רקובים, או עצים אשר עברו טיפולים נגד מזיקים. אסור להכניס לכלוב ענפים עם עלים, פרחים או אפילו פירות העלולים להיות רעילים, בדוק היטב את סוגי העץ לפני הבאתו לתוכים.
ניקוי – הדרך הטובה והבטוחה לנקות ענפי עץ הוא שטיפתם במים וסבון ולאחר מכן שטיפה חוזרת להסרת הסבון, לאחר מכן יש ליבש את הענפים בשמש ואז להכניסם לכלוב
בדים:
השתמש בבדים תחת השגחה, כיום רוב הבדים מעורבים בסוגי סיבים פולימריים אשר עלולים לפגוע בתוכי. אם אינך בטוח שלא יגרם שום נזק לתוכי אל תתן לתוכי לשחק עימם. עדיף תמיד שהבד יהיה 100 אחוזי כותנה ולוודא שהתוכי לא ייבלע אותו. סכנת חוטים וחבלים – חשוב להקפיד במיוחד שלחבלים אין קצוות פרומים, ויש לנקות או להחליף את החבלים כאשר הם מתבלים ומתלכלכים. תוכים מאבדים ציפורניים, אצבעות, ואפילו נחנקים למוות בגלל הסתבכות של איזה חבל או חוט לכן שימו לב היטב.
פעמון:
שים לב ובחן את הפעמון ובמיוחד את העינבל, עינבל קטן במיוחד עלול להיבלע ולגרום לתוכי חנק. בחן היטב את חוזקו של החיבור, וודא שהינו חזק מספיק ומותאם למקורו של התוכי ולא יתנתק בקלות. גודל הפעמון צריך להיות לפחות 4 ס"מ לתוכים הקטנים וגדל בהתאם לסוגי התוכים השונים. אם אין באפשרותך להשיג פעמונים מפלדת אל-חלד גם נחושת תהיה טובה.
דבק וחישוקים:
במידה ותכננתם לבנות או לתקן צעצועים, עשו זאת עם דבק לעץ מסוג "אֵלמֵר'ז", זהו דבק שאינו רעיל לתוכים. אם החלטת לבנות משחקים לתוכים מטבעות מתכת או פלסטיק וודאו שקוטר הטבעת רחב יותר מהאיזור הכי רחב בגוף התוכי וזאת על מנת שהתוכי לא יתפס בטבעת.
צבע:
תוכים יכולים לראות צבעים והצבעים השונים יכולים בהחלט להוסיף גירוי ועניין רב. לשים לב שהצבע לא מכיל עופרת ואינו רעיל!
כשהתוכי שלך הפסיק להתעניין בצעצועים או שהוא מסרב לשחק בצעצוע יכול להיות שהצעצוע גדול מדי עבורו או לא מספיק מעניין אותו. כשהתוכי מפחד מצעצוע מקם אותו קרוב לכלוב במרחק בטוח מהתוכיח על מנת שיכיר אותו ויתרגל אליו, אם התוכי נראה ננוח אפשר לנמסות ולקרב את הצעצוע קצת יותר וכך להמשיך עד שיהיה אפשר להניח את הצעצוע על הכלוב. שחק עם הצעצוע בעצמך כדי להראות לתוכי למה הוא נועד התוכי יסמוך עליך ויבין שאין חשש מהמשחק. תוכי מבוגר שאינו מגיב לצעצועים כלל עלול להימצא כתוכי שראייתו פגועה. נסה להכיר לו בעדינות צעצוע שהוא שיחק בו בעבר. צריך לזכור שלתוכים יכול להימאס צעצוע מסוים לאחר זמן מה ולכן לא ירצו לשחק בו לכן מדי פעם החלף וחדש את הצעצועים.
מומלץ שיהיו לתוכי 4 סוגי צעצועים:
– התעמלות: סולם, נדנדה וכו'.
– צעצועי רגל: צעצועים שמונחים על הריצפה והתוכי יכול להחזיקם עם רגלו (משפר קוארדינציה של התוכי).
– צעצוע מתכלה: חבלים, רצועות עור, עץ מתפרק.
– חיפוש מזון: צעצועים שניתן להחביא בהם מזון. כשהתוכי יקלוט שמסתתר מזון מועדף בצעצוע, הוא יהנה לחפש אותו.
לדאוג שהסטנד יהיה בנוי מעץ שלא רעיל לתוכי: רשימה